top of page

Waarom het niet perfect moet zijn
Loop je wel eens kansen mis omdat je bang bent om iets aan de wereld te laten zien? Maak je wel eens je dromen niet waar omdat je bang bent om te falen? Of om fouten te maken? Of anderen teleur te stellen?


Dan ben je vast een perfectionist!   Risico's nemen en buiten je comfortzone gaan is dan doodeng want je eigenwaarde hangt ervan af. 

Wat je moet weten over perfectionisme:  

  1. Het is schadelijk

  2. het is verslavend

De eindmeet is immers nooit in zicht, je streeft een onbereikbaar doel na.  We hebben namelijk geen impact op hoe anderen ons zien.  Bovendien zorgt het ervoor dat je telkens opnieuw je grenzen verlegt om zoveel mogelijk gevoelens van afwijzing, schaamte,... te vermijden.  Helaas voelen we ze toch waardoor we ons nog meer vastbijten in de valkuil van het streven naar perfectie.  

Streven naar perfectie zorgt ervoor dat we niet ten volle in de stroom van het leven staan.  We schamen ons teveel.  En zelfs al krijgen we erkenning en acceptatie, ze is eigenlijk nooit voldoende (want we zijn niet volledig onszelf!)  

Daarom: stop met je te richten op de ander en op hun goedkeuring.  Start vandaag nog met je volledig te richten op jezelf.  Een goede vraag hierbij is "hoe kan ik authentieker zijn, authentieker leven".  En doe gewoon je best, niet meer en niet minder.  Je best om trouw te zijn aan jezelf.  En weet: je bent niet wat je je doet, je bent veel meer dan dat!​

Comments


bottom of page