top of page

Wisdom treasures from around the world

Nine months

Nine destinations

family of four

looking for new beginnings

connecting with other cultures

 

learning about life, praying, healing and being

this is some of the wisdom that people around the world shared with us

Englisch translation by clicking       on the keyboard first and then the wheel. Now you can choose English

9 maanden lang zagen we niet alleen prachtige natuur, we hebben ook veel inspirerende mensen ontmoet.  Met een eigen kijk op het leven, een bijzondere manier van samenleven, een wijze blik op de toekomst,...

De afgelopen tijd konden we een aantal mensen interviewen die we op onze reis hebben ontmoet.  Deze interviews werden opgenomen en gebundeld onder de naam 'WISDOM TREASURES FROM AROUND THE WORLD'.  

 

Met deze wisdom treasures willen we niet alleen de wijsheid delen die deze mensen met ons deelden, we willen ze hiermee ook steunen.

De interviews zijn in het Engels gesproken en ondertiteld

EN er is de mogelijkheid om de Nederlandse ondertiteling aan te zetten.

Toegang tot de interviews blijft onbeperkt mogelijk

 

 

 

In deze interviewreeks laten we vijf mensen aan het woord

Te Kani Wharewera

 

Te Kani hebben we ontmoet in Whakatane, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.  Het was een 'toevallige' ontmoeting die uitmondde in een warme vriendschap.  Tot op vandaag hebben we wekelijks contact met onze Maori vrienden en nog steeds staan ze ons met raad en daad bij. Deze ontmoeting was een ware 'blessing'.    

In dit interview spreken we met Te Kani over zaken die ons op dat moment opvielen: de manier waarop ze als groep samenwerken tijdens hun healingssessies in een sfeer van respect, warmte en gelijkwaardigheid.  We hebben het ook over de rol van de vrouw in de Maoricultuur, het belang van balans tussen je mannelijke en vrouwelijke energie, contact maken met je hogere Zelf, religie en spiritualiteit ...  

Bij Te Kani is het niet enkel wat hij zegt, dat ons raakt. Het is ook en vooral zijn manier van zijn, de liefde en de warmte die hij als persoon uitstraalt. 

IMG_6560.JPG
IMG_6074.JPG

Hector Gomez

Hector is oorspronkelijk van Argentinië maar kwam op jonge leeftijd al in contact met de inheemse traditie van  Noord-Amerika.  Hij heeft de wereld rond gereisd om les te geven over deze tradities en om ceremonies te leiden.  Hij was ook meermaals in België, waar we hem leerden kennen.  Omdat we zeer dicht waren bij zijn woonplaats Novato (Californië) besloten we hem daar op te zoeken.

We werden warm ontvangen door Hector, zijn vrouw Celia en hun zoon Julian.  Meteen belandden we in een kleine ceremonie.  

In het interview spreekt Hector over de rol van de vrouw. We hebben het over de wereldwijde uitdaging waar corona ons voor plaatst, over het onderwijssysteem, over water en vuur. En Hector heeft een boodschap voor de jeugd en voor de toekomst.

Rahul Bharti

 

Rahul kennen we al een aantal jaar.  Het was zijn uitnodiging naar Nepal die de aanleiding vormde voor onze wereldreis.  Hoewel we uiteindelijk niet naar Nepal zijn gegaan, is Rahul de hele reis bij ons geweest. Meerdere malen spraken we hem telefonisch. Tot op vandaag is hij nog steeds heel belangrijk in ons leven.  Wat zo inspirerend is bij Rahul, is niet enkel zijn kennis en zijn teachings, maar ook zijn energie en zijn 'heartful way of living'.  

Rahul kende een uitzonderlijke kindertijd.  Op zeer jonge leeftijd werd hij opgeleid door spirituele leraars uit Sri Lanka, India,Thailand en Canada. Hij is een master in Ancient Massage en een energyworker.  Daarnaast is hij een expert in de Ayur Veda, 'the science of life'.  Zijn levensmissie is om zoveel mogelijk mensen te helpen op hun weg naar heling. 

We gaan in gesprek met Rahul over de relatie tussen wetenschap en 'healing'.  Ook stellen we hem de vraag of het mogelijk is om jezelf te helen.  Daarnaast verkennen we zijn kijk op familie, het zorg dragen voor ouderen en het  belang van meditatie in actie.  

IMG_7489.JPG
IMG_8093.JPG

Gilles Neplaz

 

 

Dat we Gilles leerden kennen is bijna magisch.  We verbleven in dezelfde Eco-retreat op O'ahu (Hawaii).  De coördinator vertelde ons bij aankomst dat we vijf dagen de ruimte zouden delen met een healer uit Canada die hier samen zou zijn met zijn dochter van 12.  Niet zomaar iemand, zei hij nog.  Mensen waren heel erg onder de indruk van hem...

Wij ook! We leerden Gilles en Nepthali kennen als zeer gulle mensen. Zo vertelde hij met heel veel enthousiasme over de 'forgiveness practice'.  Voor mezelf was dat een geschenk. Eén van de redenen om naar Hawaii te gaan was om me er meer te verdiepen in de Hawaiiaanse vergevingsmethode 'Ho'oponopono.  Telkens we erover spraken met locals en mensen met kennis van zaken, kregen we hetzelfde te horen: Ho'oponopono is niet iets dat je zomaar even kunt leren.  Het is een levenswijze, een intense training, niet haalbaar voor ons in de periode dat we op Hawaii waren.  Tenzij we de westerse versie wilden leren...  (wie ons kent weet dat we liever voor de authentieke versie gaan).

Gilles is een Reiki Master, Qigong practioner and Tao Hands Healer uit Toronto. Gilles gaat de wereld rond met zijn humanitair werk. We waren diep geraakt door zijn warmte, liefde en passie in het dienen van de medemens. Gilles en zijn gezin zijn belangrijke vrienden van ons geworden. We hebben hem gevraagd een korte video te maken over zijn healing, de kracht van vergeving en het belang van dienstbaarheid.

In ons laatste interview hebben we een gesprek met Ke'oni Hanalei, een medicijnman uit Hawaii. We ontmoetten Ke'oni op Maui, een van de eilanden van de Hawaii archipel.  Ke'oni is het enige bezoek dat vooraf vast werd gelegd en we keken er dan ook heel erg naar uit.  Ke'oni werkt met varens, de oudste plant op onze planeet, zo vertelt hij ons.

 

Hij komt uit een lange lijn van medicijnmensen, "MaKa huna" genaamd. De wijsheid uit Hawaii werd hem toevertrouwd, onder andere door zijn grootmoeder die aanvoelde dat het zijn missie was deze geheimen ten gepasten tijde te onthullen.

 

Die tijd lijkt nu gekomen. Met Ke'oni praten we onder andere over de wereldwijde coronacrisis en de kansen die hierin verborgen liggen, het belang van het evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energie (zowel bij mannen als vrouwen!) en de komst van een nieuw type van kinderen dat hij de "homo novus" noemt.

IMG_4898.JPG
bottom of page